Hangos a mosógép?

Gyakran előforduló probléma, hogy mosás vagy centrifugálás közben nem a megszokott hangokat halljuk a mosógép belsejéből. Ennek elég sok oka lehet, amik között vannak olyanok, melyek nem annnyira befolyásolják a gép működését, viszont előfordulhat, hogy súlyos hiba áll a háttérben.

A zaj forrása lehet egy kibújt melltartó merevítő drót, ilyenkor általában fémes kerepelő hangot lehet hallani a mosógép dobjából, általában akkor is, ha üresen, kézzel megforgatjuk a dobot. Ha nem lóg ki a drót vége valahol, akkor ajánlott szerelőt hívni, aki szakszerűen eltávolítja a drótot.

Előfordulhat, hogy egy zsebben maradt tárgy jut a mosódob és az üst közé, ahol önálló életet élve tud csúnya dolgokat művelni, akár az üstöt is kilyukasztva. Ide sorolnám még a különböző ruhákon található zsinórok végén lógó műanyag és fém “alkatrészeket”, melyek szintén csúnya dolgokat tudnak művelni a mosógéppel.

Ha a szivattyúzás közben, azaz a víz leeresztésénél hallanni fura hangokat, kerepelést, akkor a szivattyú lapátjához kerülhetett idegen tárgy, vagy a szivattyú lapátja tört le… Ilyen esetben először a szűrőt érdemes megnézni (ha van). Ha nem oldja meg a problémát, jöhet a mosógépszerelő.

Okozhat fura zajokat a rosszul meghúzott csavarok miatt “elszabadult” ellensúly is. Ez általában centrizés közben hallatszik erősen, ahogy rázkódik az üst. Ugyanebből az okból más is adhat fura hangokat, gyakorlatilag bármi, aminek rögzítve kellene lennie… A közös ezekben, hogy érdemes szerelőt hívni, mielőtt késő lenne!

A legtöbben a “hangos mosógép” kifejezésre a csapágyas szót vágják rá. Igen, ez is előfordulhat, viszont ez a hiba nem egyik napról a másikra jelentkezik, hanem egy hosszabb, heteken, hónapokon át tartó lassú folyamat, ahol a hang az idő előrehaladtával egyre növekszik. Ez a morajló, dübörgő hang sajnos a dobcsapágyak elhasználódását jelenti. Az esetek többségében, a tévhitekkel ellentétben ez egy javítható mosógép probléma, mely a javítás után hosszú évekig problémamentesen fog működni. (A mosógép más részének esetleges meghibásodását nem lehet előre látni!) Ennél a hibánál is, de a legtöbbre is igaz, hogy minél korábban “látja” mosógép szerelő szakember a gépet, annál nagyobb az esély rá hogy javítható lesz, és a további meghibásodásokat is megelőzhetjük!

Természetesen vannak olyan zajok, furcsa hangok is a mosógép működése közben, amik a természetes kopásokból, elhasználódásból erednek. Viszont ezeket is érdemes megnézetni, vagy tanácsot kérni a mosógép szerviztől, hogy mi okozhatja azt a zajt.

3.6/5 - (75 votes)
HÍVÁS
error: Content is protected !!